Как да си направим домашен препарат за почистване на под


В последните 4-5 години не използвам почти никакви купени препарати, и съм си поставила за цел да ги премахна изцяло от дома си. Защо? Ами освен, че вече отдавна е доказано, че бактериите стават устойчиви на агресивните химични препарати, и след известна употреба единственото, което правим когато ги използваме е да ги разнасяме из дома си, токсините и химикалите в тях са много опасни. Както знаем поглъщането на почистващи препарати от деца може да се окаже фатално. А дори и не погълнати тези препарати могат да застрашат сериозно нашето здраве. 


Белината – може да възпали кожата, очите и белите дробове. Когато се използва в комбинация с препарати за тоалетни или амоняк, може да създаде смъртоносни изпарения. Перхлоретилена – използван в шампоаните за килими е известен карциноген и уврежда нервната система, бъбреците и черният дроб. Амонякът може да увреди очите, дробовете и кожата ви. Препаратите за миене на чинии са с предупреждение против поглъщане защото имат високо съдържание на хлорин, а в същото време тези препарати не се измиват изцяло от нашите съдове при плакнене! Подопочистващите препарати съдържат нониулфенол етоксилат, който е токсичен за цялата околна среда и представлява опасност за хормоналната ни система.


В някои препарати има вещества, които са опасни дори за фетуса! Краката ни имат доста големи пори и абсорбират всичко от пода, ако ходим боси по под, измит с отрови, те влизат директно в организма ни! Добрата новина е, че е умопомрачително лесно и евтино да си направим собствен почистващ препарат:
6 литра топла вода, една чаша оцет, 10-15 капки етерично масло от лимон, или друго, 2-3 лъжици боракс(може и без него). Почистете пода си както обикновено и няма да съжалявате!
Защо работи? Оцета е висококиселинен, което го прави убиец на мухала, бактериите, и микробите. Лимоненото масло има антибактериално действие прогонва насекомите, и има приятен аромат.
Други масла, които може да използвате са – от Чаено дърво, Див портокал или Грейпфрут.



1 коментар:

  1. До сега не съм опитвала да създам домашен препарат за почистване и тази идея ми се вижда невероятна.В крайна сметка всеки един препарат е създаден от друг човек, но не знаем какво в действителност има в него.Не напразно ни става неприятно след като почистим пода с нещо.Очите ни сълзат или започваме да кашляме.Така направени сами препаратите, ще бъдат малко по здравословни за нас.Благодаря ви за статията и дано да ни предложите и други неща.

    ОтговорИзтриване