Домашна паста за зъби



Сигурна съм, че сте чували за вредата от флуорида в пастите за зъби, но не само той е проблема в тях, колагена, който е основна съставка образува филм върху зъбите. Същият този филм за който така усърдно ни убеждават, че ще предпази зъбите ни през целият ден...Ще ги предпази, но от какво? Зъбите имат свойството да се реминерализират не само чрез поетата вътрешно храна, а и чрез веществата, които остават в устата ни докато дъвчем и това е много важно за тях. Но когато се измием с пастата за зъби и оставим върху зъбите си този слой колаген, ние ги лишаваме от важните за тях хранителни вещества, и освен това запечатваме отвътре микробите и бактериите да си действат на спокойствие. Лесно е да се замислим защо има още 90 годишни дядовци и баби с всичките зъби в устата си, когато те дори не са родени по време, в което пастата и четката са били така модерни. Научно доказано е, че здравината на зъбите зависи преди всичко от нашата диета и няма нищо общо с миенето, но разбира се, с чиста уста е много по-приятно и красиво. За щастие има много лесни и ефикасни начини да си направим наша паста за зъби.




Паста за зъби с кокосово масло:
Тази паста за зъби е избелваща, за това спомагат и содата и кислородната вода, почти всички изкуствени препарати за избелване на зъбите са на основа – кислородна вода, не се притеснявайте, тя не е токсична въпреки  че има неприятен вкус...
6 супени лъжици сода
¼ чаена лъжичка кислородна вода
2 супени лъжици кокосово масло(затоплено леко докато стане течно), 10 капки ментово, карамфилово или цитрусово етерично масло. Стевиа по желание.
Сложете содата в купичка, добавете останалите неща и бъркайте докато получите смес като паста. Ако е много течна добавете още малко сода, и малко кокосово масло ако е прекалено суха. Пазете в добре затворен съд за да не изветрее кислородната вода, използвайте както обикновено.

Лесна паста за зъби:
1 чаена лъжица сода
½ чаена лъжица морска сол
1 капка етерично масло от мента, цитрус или карамфил
Няколко капки вода.



Реминерализираща паста за зъби:
5 части калций на прах(може и смлени черупки от яйца, преди това добре измити или изпечени или и двете), или калции и магнезии на прах смесени.
2 части сода за хляб
3 части Ксилитол на прах(тази съставка не абсолютно задължителна, тя само прави пастата не горчива), или Стевия.
От 3 до 5 части кокосово масло(докато се получи хубава паста)
Етерични масла по избор: мента, канела, портокал, екстракт от семки на грейпфрут(много горчи).
(Ако използвате чаени лъжички рецептата ще звучи-5 чаени лъжички калций на прах, 2 чаени лъжички сода....)
Начин на приготвяне:
Ако използвате калций на таблетки, или черупки от яйца смелете ги в кафемелачката, ако използвате капсули просто ги отворете и изсипете в купа, добавете содата, и стевията ако искате да е сладка пастата ви.
Добавете кокосовото масло по една лъжичка или друга мярка,която използвате до постигане на желаната гъстота, добавете етеричните масла. Затворете в малко бурканче, използвайте като потапяте вътре четката за зъби, или като си гребвате с лъжичка и после слагате на четката...
С горните рецепти може да експериментирате, например вместо Стевия, може да използвате мед като подсладител, и антибактериялно вещество, меда съдържа много минерали и е полезен за здравето ни. Може да сложите билки смлени на прах в зависимост от проблемите в устата ви, например за раздразнени венци добавете смляна лайка, дъбова кора, мента.  Няколко капки прополис ще добавят още калций към вашата паста и ще дезинфекцират идеално(това се върши и от етеричните масла).

1 коментар:

  1. 5 Piece Stainless Steel Case - Titanium Art
    5 where can i buy titanium trim Piece Stainless Steel Case - Titanium Art. titanium sponge The case design is beautiful, it is made of stainless steel and is made of black titanium wedding bands brass. Stainless Steel Case is titanium build ideal titanium white dominus

    ОтговорИзтриване