9 начина да балансираме хормоните


Хормоните и чревните бактерии имат много по-голямо влияние върху здравето ни отколкото предполагаме. Всъщност, тези две неща могат да разрушат здравето ни дори и ако сме положили усилия всичко останало да е наред.  Следователно грижата за балансиране на хормоните и чревните бактерии  е доста добър начин да подобрим здравето си.
Ако се съмнявате в напълно реалната сила на хормоните да влияят на всичко от настроение , до тегло, до чревно здрaве, попитайте най-близката бременна жена, която намерите  дали е усетила някаква разлика в тези неща откакто е бременна. Или питайте най-близкото 13 годишно момиче, но внимателно...
Ако имате симптоми като умора, проблеми с кожата, напълняване, безсъние , спите прекалено много, предменструален синдром, ендометриоза, безплодие...най-вероятно причината е хормонален дисбаланс.
Какво са хормоните?
Хормоните са химическите връзки на тялото ни. Те пътуват в нашето кръвообръщение към лигавиците и органите. Те работят бавно с времето, и влияят на много различни процеси включително:
        Растежа и развитието
        Метаболизма
        Сексуалните функции
        Репродуктивната система
        Настроението

 Жлезите с вътрешна секреция, които са специални групи клетки, произвеждат хормони.  Главните ендокринни жлези са: хипофизната,  епифизна, тимусна, щитовидна, надбъбречни жлези и панкреаса. Освен това мъжете произвеждат хормони в тестисите си, а жените в яйчниците.
   Хормоните се произвеждат с помощта на добрите мазнини и холестерола, така че липсaта на тези важни вещества може да причини хормонални проблеми просто защото тялото няма необходимите вещества за да ги произведе.  Токсините съдържащи химикалите,  които имитират тези вещества или имитират самите хормони също са проблематични защото тялото може да се опита да съзададе хормони използвайки неподходящите вещeвства.... някой иска ли малко мутирал естроген?
    Ендокринната система е сложна система, която вероятно никога няма изцяло да разгадаем, но има някои основни неща, които може да направим за да подпомогнем способността на тялото да произвежда и балансира хормони:

 Избягвайте Омега 6 полиненаситените мазнини
Тялото просто не е създадено  да консумира тези създадени от човека мазнини, които се намират в зeланчуковите олиа.  Човешкото тяло съдържа 97% наситени и мононенаситени мазнини, и само 3% полиненаситени мазнини. Половината от тези 3% са Омега -3 мазнини, и това е необходимият баланс.  Зеленчуковите мазнини  съдържат много високи нива на полиненситени мазнини, и тези олия са заместили много от наситените мазнини в нашата диета от 1959 г. насам. 

Тялото се нуждае от мазнини за да подновява клетъчната и хормонална продукция, и се налага да използва това, което му даваме. Когато му даваме висока концентрация на полиненаситени мазнини  вместо тези, които му трябват, то няма избор и се налага да използва тези мазнини  в нашите клетки когато поправя и създава нови клетки.  Проблемът е, че полиненаситените мазнини са нестабилни и лесно се окисляват в тялото(ако вече не са се окислили по време на преработката им, или на рафта в магазина). Тези окислени мазнини причиняват възпаления и мутации в клетките. В артериалните клетки, тези мутации причиняват възпаления, които запушват артериите.  Когато тези мазнини се вградят в кожните клетки, тяхната мутация причинява рак на кожата. (Ето затова хората получават рак на кожата на места, които обикновено не са изложени на слънце, но това е друга тема.) Когато тези мазнини попаднат в репродуктивната система, те създават проблеми като Ендометриоза, безплодие...Накратко тялото ни е изградено от наситени и мононенаситени мазнини, и те му трябват за да е здраво.
1.Какво не трябва да ядем:
Не яжте слънчогледово и всякакво рафинирано олио, фъстъчено масло, соево масло, маргарин, и всичко рафинирано.  Яжте мазнини като кокосово масло, краве масло - истинско, зехтин – не обработен топлинно, и всички животински мазнини от биологично отгледани животни, яжте много риба.
2.Внимавайте с кофеина! 
Обичам кафето, но истината е, че то може да унищожи ендокринната ни система! Особено ако има и други хормонални стресове по това време като бременност, токсини, дисбаланс в мазнините, или стрес.  Спрете кафето ако можете, или го сменете с чай. Ако не можете да го спрете съвсем добавяйте по една супена лъжица кокосово масло към всяка чаша за да го използвате да дадете необходимите мазнини на организма си с него.
3. Избягвайте токсините
Токсините, които се намират в пестицидите, пластмасата, домакинските химикали, и дори в  матраците може да съдържат вредни за хормоните химикали, които имитират хормони и не позволяват на тялото ни да произвежда истински хормони.  Ако имате хормонален дисбаланс, или се опитвате да забременеете, е много важно да избягвате тези токсини. Гответе в стъклени или необработени метални съдове, забравете незалепващите! Не съхранявайте храна в пластмасови съдове. Намирайте си органична храна когато ви е възможно, и започнете сами да си правите препаратите, не ги купувайте от магазина!
4. Спете!
Ако не си допивате хормоните ви няма да са балансирани. 
5. Отнасяйте се мъдро към добавките
В идеалният свят, ние щяхме да се събуждаме и да лягаме със слънцето, да взимаме витамин Д от него, а магнезии от океана докато си почиваме, и   имаме идеалният баланс във всичко. Тъй-като повечето от нас не живеят така, добавките могат да запълнят някои дупки. Ето какво ни трябва за подкрепа на хормоните:
- Мака – растение от семейството на репичките, което има история в производството на хормони и повдигане на либидото. Много жени забелязват намаляване на предмеснтруалния синдром,  увеличена фертилност, и по-хубава кожа когато го приемат. Мъжете – увеличена продукция на сперма, подобрено либидо, и по-добър сън. Мака е богата и на минерали и основни мастни киселини, което е страхотно за хормоните.
- Магнезий – Магнезия подпомага стотици функции на тялото и често спомага за по-добър сън.
- Витамин Д – спомага функциите на хормоните. Най-добре да се извлича от слънцето.
- Желатин- Страхотен източник на калций, магнезий и фосфат. Подпомага храносмилателната система и спомага за успокоение на възпаленията, особено на ставите.
6. Не спортувайте!
Ако имате хормонален дисбаланс интензивните упражнения могат да влошат нещата, по-добре спете!
7. Вдигане на тежко
Докато продължителния спорт може да ви навреди, кратките силови упражнения могат да ви помогнат, те стимулират производството на хормони -  вдигайте тежести, клякане, скачане... Не правете повече от 5-7 повторения.
8. Яжте кокосово масло
Кокосовото масло е невероятно полезно за хормоналното ни здраве. То доставя необходимите изграждащи еденици за производството на хормони, спомага за отслабването, намалява възпаленията, и дори има антибактериялни и антимикробни свойства. Ако имате нужда да подсилите хормоните  изяждайте поне по ¼ чаша кокосово масло на ден.
9.Оправете лептина си

Лептина е шефа на хормоните, ако сте в дисбаланс, или сте резистентни към него, никой друг хормон няма да да бъде балансиран. Оправянето налептина ще ви помогне да се справите и с фертилността, за започнете да отслабвате, да подобрите съня си.....

Няма коментари:

Публикуване на коментар