Как да си направим идеален био прах за пране вкъщи


Има много начини да си направим био прах за пране в домашни условия и при това дрехите ни да са безупречно чисти и свежи. 



      Ето най-лесния вариант: 
      Необходими продукти за домашно приготвения прах за пране: Сода бикарбонат, Боракс, домашен сапун, етерично масло по избор(може и без него).
     Начин на приготвяне на домашен прах за пране: Настържете един цял домашен или био сапун на обикновено ренде. В същия съд добавете една голяма чаша боракс и една голяма чаша сода. Разбъркайте добре праха за пране. Ако искате вашия прах за пране да има и аромат добавете и няколко капки етерично масло по избор към сместа(аз предпочитам лавандула, лимон, или цитронела), разбъркайте. Ако желаете може да добавяте етеричното масло и непосредствено преди прането. За едно пране е необходимо да сложите в пералнята една-две лъжици от праха за пране. Ако прането ви е по-замърсено сложете в перлнята две-три лъжици от праха за пране. Ползвала съм този прах за пране много пъти, той по нищо не отстъпва на купените, пълни с химикали прахове за пране. Прането излиза идеално чисто. Пробвайте и вие.



26 коментара:

  1. Какво е боракс?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      боракс е естествен продукт които се извлича от определен вид скали(т.е скалите се мелят на прах. Всъщност той е основната съставка на всеки прах за пране:) и на много лекарства за кожни болести. За съжаление в България боракс в големи количества се намира изключително трудно, само в аптеките и го продават на малки пакетчета, може да намерите по-големи количества в аптеките, в които се приготвят лекарства. Иначе във всички нормални страни се продава по супер маркетите в кутии като прах за пране....Ако намерите на друго място ще се радвам да споделите.

      Изтриване
    2. цитат от последната статия/препарат за почистване на тоалетна/:

      Боракс: Боракса е содиум борат , и е токсичен точно колкото е токсична трапезната сол или содата за хляб в много големи количества. Боракса е идеален почистващ препарат за всички видове почистване, той избелва, освежава, и премахва петна.

      Изтриване
    3. Боракса, (натриев тетраборат) както и содата бикарбонат (нариев хидроген карбонат) също СА химикали. За получаването на домашния сапун също се използва химикал и то не безопасен - натриева основа. Много се спекулира с тази тема.

      Изтриване
    4. molq poqsnete kakvo e karbonatna soda,soda za ba4vi,daite formulata ako moje 4e na ispanski nikak ne go namiram.

      Изтриване
  2. а какво е сътношението на тези съставки

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимният не чете, направо пише.

    ОтговорИзтриване
  4. Всъщност "цял ... сапун" и "голяма чаша" не са точно мерки, и предишният анонимен е прав...

    ОтговорИзтриване
  5. цял сапун - 120-150 гр.
    голяма чаша - 300 гр.
    УСПЕХ

    ОтговорИзтриване
  6. Моята рецепта е по-лесна, всъщност не е моя, а от блога на една американка. Домашен сапун се настъргва /ако няма домашен, възможно най-обикновен и без химикали сапун/, смесва се с КАРБОНАТНА СОДА, а не Бикарбонат, търговското наименование е Сода за бъчви. Смесват се в пропорция 2 към 1 - сапун две части, содата една част.По същия начин може да се капне някакво етерично масло. Четох някъде, че бораксът не е толкова безвреден. Аз от повече от година ползвам домашен прах, направен по рецептата, която ви описах.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Анонимен, да с карбонатна сода става и без боракс, ние предпочитаме рецептата с боракс, от 3 години ползваме такъв прах, боракса е абсолютно безвреден, той е минерал, който се добива по естесвен път, антисептичен е за разлика от содата, а освен това премахва петна по-качествено....Ние си правим и сапуни с боракс, те са полезни при кожни проблеми, и също стават за пране, но за това в друга статия....


      Изтриване
  7. mozhete da namerite borax v TeoCom (teocom.eu http://www.teocom.eu/Teocom_chemicals_pricelist.pdf)

    ОтговорИзтриване
  8. БОРАКС - 1 КГ - Цена: 6.40 лв. - http://www.nemos.bg/bg/produkt/boraks-200gr/

    ОтговорИзтриване
  9. БЛАГОДАРИМ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА

    ОтговорИзтриване
  10. Аз бих искала да запитам, този прах за пране може ли са се използва за цветно пране? Тъй като четох, че Боракса се използва за избелване, възникна въпроса дали този домашно приготвен прах е безвреден за цветно пране?

    Благодаря предварително за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвайте без притеснение, ползвам го от години, до сега не съм имала проблем.

      Изтриване
    2. Благодаря много за бързия отговор :)

      Изтриване
  11. етеричното масло от сладкарските есенции ли се ползва или има други масла?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не! Етеричните масла се извличат доста трудно и са значитело по-скъпи от сладкарските изкуствени есенции, можете да ги намерите в аптеките или интернет. Има богат избор от български и вносни масла, общо взето се водим по цената, но тя не винаги е показател. Единствените, които не препоръчвам са на Етерика, не съм сигурна колко са истински...иначе по Био магазиние има такива, които са с гарантирано качество, но не всеки може да си ги позволи....Има и вече на пазара и други български фирми поизводители на истински масла, срещат се предимно в интернет и са малко по-скъпи от Етерика, и другите, които са по аптеките.

      Изтриване
  12. Vijte tuk ima strahitni prahove na niski ceni www.chistdom.com

    ОтговорИзтриване
  13. тук го има нагледно и като течен препарат: https://www.youtube.com/watch?v=TYEfQHhCRu8#t=43

    ОтговорИзтриване
  14. Аз също пера със сапун. Настъргвам и директно в барабана. Рядко слагам сода за бъчви, защото избелва цветните дрехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, точно така е, само сапун + боракс за цветните е ОК, има ли и калцирана сода то избелва много, за бели дрехи само, боракс има в химическите магазини, на кг, не е скъп

      Изтриване
  15. Здравейте! Поздравления, че използвате такъв прах за пране отдавна. Аз чак сега се запалих по това да си направя и аз. Направих домашен течен сапун за целта, купих боракс от агроаптека, но химическата формула е Na2B4O7 (Sodium borate), докато в Америка боракса, който се продава за пране, е Na2B4O7·10 H2O. Струва ми се, че е същото плюс вода, но все пак не съм химик. Ще се радвам, ако ми отговорите. Поздрави, Диди.

    ОтговорИзтриване
  16. П.П. Всъщност това намерих в интернет, мисля, че е същият продукт.
    Molecular Formula: B4Na2O7
    Synonyms: Borax Anhydrous, Borax, fused Borax glass, Sodium Tetraborate, Anhydrous
    Uses:
    -As preservative either alone or with other antiseptics against wood fungus;
    -fireproofing fabrics & wood;
    -sodium borate is included as buffer in many products; -Insecticidal, fungicidal, and nematocidal at high concentrations. is useful in fertilizers to supply trace amounts of boron essential to plant growth.
    -Bleaching agent for textile;
    -an ingredient of detergents.
    -An oxidizer in tooth powder and tooth paste.
    -MEDICATION: Sodium borate and boric acid are also widely used in numerous cosmetic products, including makeup, skin and hair care preparations, deodorants, moisturizing creams, breath fresheners, and shaving creams, with concentrations up to 5%. In 1981, the US FDA limited boric acid concentrations in consumer goods to 5%. /Sodium borate and Boric acid/

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте,
    Бих искала да попитам дали този домашен прах за пране може да се използва за пране на бебешки дрешки.
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване